foto návod

Mramorová bábovka

Zobrazit ostatní fotonávody

Nevím jak u vás, ale v naší rodině je nadýchaná a řádně pocukrovaná mramorová bábovka základem rodinného štěstí.

Je nám třicet a pořád jsme dětmi. Maminka právě dopekla a servíruje ji na bílých talířcích z porcelánu s modrými kytičkami... Nad šálkem čaje s citronem sedíme v kuchyni a mezi řečmi, které se u nedělního stolu obvykle vedou, ukrajujeme bábovku a její mechová měkkost nás prostupuje a konejší. 

Krom toho bývá vedle kuřecího vývaru nedílnou součástí našeho jídelníčku v případě, že se o nás pokouší zákeřná viróza. Z jídla se mi dělá blbě, ale kuřecí vývar a bábovku do sebe jako zázrakem vždycky nějak vpravím.

Neurotická doba si žádá zklidnění a já tímto vysílám do boje naši nejsilnější zbraň proti špatným náladám: mramorovou bábovku.

Krok 1

Na bábovku je potřeba:

  • 3 vajíčka
  • hrnek cukru + 1 vanilkový cukr pro tu vůni :)
  • hrnek hladké mouky
  • hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • hrnek mléka
  • hrnek oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy

Krok 2

Formu na bábovku jsem vymazala máslem a vysypala strouhankou.

Troubu jsem zapla na 175°C a rošt umístila až dolů.

Krok 3

Vajíčka a cukr jsem v míse ušlehala doběla.

Krok 4

V jiné míse jsem smíchala obě mouky a prášek do pečiva.

Krok 5

Do rozšlehaných vajíček s cukrem jsem vlila hrnek mléka a promíchala.

Krok 6

Pak jsem vlila tenkým pramínkem pomalu a opatrně za stálého míchání hrnek oleje.

(nevím přesně, proč se to musí dělat zrovna takhle a ne to tam vhrknout najednou, ale mamka mě varovala, že to musím dělat přesně tak! Netroufám si ji neposlechnout... :) )

Krok 7

Nakonec jsem vsypala mouku s práškem do pečiva a promíchala.

Krok 8

Většinu těsta jsem vlila do formy.

Krok 9

Zbylé těsto v míse jsem smíchala s kakaem a taky nalila do formy. Tím vznikne to mramorování.

(kakaa si dejte kolik chcete, já dávám 3 plné lžíce, aby bylo to mramorové hodně tmavé:) )  

Krok 10

Bábovku jsem pekla při 175°C úplně vespod trouby 3/4 hodiny. Je hotová, když se do ní píchne špejlí a těsto se na ni nenalepí. 

Krok 11

Nechala jsem ji vychladnout, a když už byla vlažná, vyklopila jsem ji na talíř.

Kdo se nemůže dočkat jako já, může bábovku umístit před otevřené okno a pustit na ni větrák, aby vychladla rychleji. :)

Věřím, že až se do ní zakousnete, pochopíte, že je to i vaše rodinné štěstí... :)

Vaše komentáře:

22.07.2014 Výborná, fakt povedený kousek. Recept snadný a bábovka vinikající. E
Autor: Eva

05.08.2014 :) to jste mi udělala radost! :) děkuju!
Autor: Autor webu

23.06.2014 Slusím a uvidím :-)
Autor: Niky

13.05.2014 Tak tahle bábovka je opravdu výborná úžasná a skvělá. Zařazuji ji mezi své rodinné recepty, protože této bábovky se naše rodina určitě už nikdy nevzdá :-)

Kdo ji dosud ochutnal, pěl jen a jen chválu. DOPORUČUJI VYZKOUŠET VŠEM!!!
Autor: Simona

05.08.2014 Děkuju, to je pro mě čest! :)
Autor: Autor webu








Opište kód

Jsem Zuza a ráda tvořím. Přestože ode všeho umím jen trochu, to mě neodradí, abych nezkoušela nové věci. Nejvíc mě teď baví recyklovat bordel na "umění" :)



Autorem textů a fotografií je Zuza Potočková - kontakt. Šíření fotografií je povoleno pouze s písemným souhlasem autora. Mapa stránek

Jste na stránce: Foto návod - foto návody / Recepty